Hond vermist?

       

 
Wat te doen als je hond vermist is?


De reden waarom je hond mist kan een klassieker zijn. De reu heeft een lekker ruikend teefje gevonden en heeft uit liefde de benen genomen. Maar natuurlijk zijn er ook genoeg andere redenen waarom je hond vermist kan zijn.
©  Dogs4life.nl

• De hond heeft last van zwerfdrang en geen enkele tuinafscheiding kan hem tegenhouden.
• Iemand heeft de voordeur of het tuinhekje open laten staan.
• Of nog erger: Iemand heeft jouw hond gestolen.
©  Dogs4life.nl

Het bovenstaande is de nachtmerrie van elke hondenbezitter. De hond is vermist, er spoken allerlei beelden door het hoofd en de eigenaar weet niet waar hij moet beginnen met zoeken. Meestal biedt een zoektocht in je omgeving al het gewenste resultaat en zullen het baasje en de hond weer snel herenigd zijn. Maar helaas is dat niet altijd het geval.
©  Dogs4life.nl


Hieronder vind je een "draaiboek" van de stappen die je kunt ondernemen om je hond terug te vinden.

Algemene actie

• Meld de vermissing z.s.m. bij het dichtstbijzijnde Amivedi meldpunt. Op Amivedi.nl kun je het telefoonnummer van de dichtstbijzijnde Amivedi-post opzoeken. Mocht je jouw woonplaats of regio niet tegenkomen, dan is het zinvol om het centrale informatie telefoonnummer te bellen: 0900-2648334. Een vrijwilliger van Amivedi zal de gegevens zo nauwkeurig mogelijk noteren. Amivedi werkt samen met bijvoorbeeld dierenasiels, dierenambulances, dierenartsen en politie. Daardoor kan de eigenaar vaak weer snel met zijn hond in contact worden gebracht. Alle meldingen van de dieren die nog niet terecht zijn, komen in een soort grote database. Deze database kun je zelf ook online doorzoeken. Dit alles gebeurt kosteloos.

• Maak een flyer met daarop de naam van de hond, de uiterlijke kenmerken, de datum en de plaats van vermissing en je telefoonnummer. Het is beter om niet je volledige adres op de flyer te zetten, dit kan namelijk mensen met verkeerde bedoelingen aantrekken. Ook is het absoluut aan te raden om een duidelijke (recente) foto op de flyer te zetten.
©  Dogs4life.nl

• Is je hond gechipt? Meld de vermissing dan ook altijd bij de Nederlandse Databank Gezelschapdieren. Telefoonnummer: 0900-4040456. E-mail:info@databankgezelschapsdieren.nl


Acties in de woonomgeving

• Breng het plaatselijke dierenasiel en de dierenartsen in de omgeving op de hoogte van de vermissing.
©  Dogs4life.nl

• Als je in een klein dorp woont dan kun je de flyers huis aan huis verspreiden. In een grote stad is dat wat moeilijker, maar waarschuw dan in ieder geval wat mensen uit de buurt.

• Hang flyers op in de supermarkt. Daar komen immers dagelijks veel mensen.

• Hoe rot het ook mag klinken, maar neem voor de zekerheid ook contact op met de gemeentewerf in je woonplaats, misschien hebben zij "iets gezien".

• Bij een vermissing na een verhuizing: Neem contact op met de vorige buren en de nieuwe bewoners. De praktijk leert dat een hond vaak terug keert naar zijn "oude" woonomgeving.
©  Dogs4life.nl

• Honden die tijdens het wandelen zijn zoek geraakt gaan vaak terug naar de plaats waar ze de eigenaar of uitlater het laatst hebben gezien. Laat op die plek iets achter waar de geur van thuis aan zit en ga regelmatig op die bewuste plek kijken.


Wat kun je nog meer doen?

• Je kunt de hulp inroepen van verschillende hondenfora op Internet. Als je duidelijk per e-mail of privι-bericht aan een van de moderatoren je bedoelingen uitlegt zullen ze over het algemeen graag je oproep plaatsen. Vaak ben je dan gegarandeerd van heel wat helpende handen verspreidt over Nederland en vaak ook Belgiλ.
©  Dogs4life.nl

• Naast de fora zijn er ook nog verschillende andere websites die je kunt benaderen. Zelfs een oproepje op marktplaatsen kan nut hebben.
©  Dogs4life.nl

• Wordt je hond gespot? Noteer dan de tijden en plaats. Honden hebben vaak een patroon in hun looproute.

• Bezoek met regelmaat het dierenasiel. Een dierenasiel mag wettelijk gezien een binnengekomen hond na twee weken herplaatsen.

• Plaats advertenties in regionale en landelijke dagbladen.


Beloning voor de gouden tip of vinder uitloven?

Het uitloven van een beloning kan bedriegers aantrekken. Wil je dat risico nemen, vermeld dan in ieder geval niet de hoogte van de beloning.
©  Dogs4life.nl


Je ziet het, je kunt vele paden bewandelen om je hond weer terug te vinden. Hoe langer de hond vermist is, hoe moeilijker het vaak is om de moed erin te houden. Maar geef niet te snel op en blijf hopen. Er zijn zelfs gevallen bekend van honden die na maanden weer herenigd werden met hun baasje.

Als je hond weer terecht is betekend dit niet meteen het einde van de werkzaamheden. Je zult de opgehangen flyers moeten verwijderen en iedere instantie en persoon die je hebt ingeschakeld op de hoogte moeten brengen van de terugkeer van je hond zodat ook zij hun zoektocht kunnen staken.

©  Dogs4life.nl


Meldpunten op internet

Op deze websites kun je de vermiste of gevonden hond aanmelden.
Dogs4life Hondenforum
Gevondenenvermistehuisdieren.nl
Vermistedierenregister.nl
Riemax.nl
Binnenbeest.be

Is de hond gechipt?
Meldt de vermissing dan altijd ook aan de Nederlandse Databank Gezelschapdieren.
Telefoonnummer: 0900-4040456
E-mail: info@databankgezelschapsdieren.nl

Is je hond terecht?
Vergeet dan niet om dit door te geven bij de websites waar je de vermiste hond hebt aangemeld. Dit voorkomt een hoop verwarring en tijd voor andere mensen en het is wel zo netjes.

 

 

 

  Home HondenForum Cats4life Parasieten bestrijding Kat vermist?    

 

© 2003-20011  Dogs4life.nl , Niets van deze site mag zonder toestemming van de webmaster gekopieerd worden.