Teken - Teek

       

 

Nieuwe buitenlandse teek grote bedreiging

DEN HAAG -
Nederlandse honden dreigen het slachtoffer te worden van nieuwe buitenlandse teken. De agressieve teken zijn het hele jaar door een bedreiging voor honden, die als ze gestoken worden ernstige en soms fatale ziekten kunnen krijgen.

Dat blijkt uit een groot onderzoek van het Utrecht Centrum voor Tekengebonden Ziekten, onderdeel van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. De onderzoekers troffen naast de bekende Lxodes - teken ook Rhipicephalus - teken aan, die tot nu toe alleen in het buitenland voorkwamen. Gestoken honden kunnen last krijgen van bloedingen, koorts en gewichtsverlies. Ook vonden de onderzoekers Dermacentor - teken, die zich inmiddels permanent in Nederland hebben gevestigd. De teek draagt babesiose over, een fatale ziekte.

Bron: Stentor, 19 juli 2007


Agressieve teek in Brabantse natuur

LAND VAN CUIJK - Honden dreigen het slachtoffer te worden van nieuwe buitenlandse teken.

De agressieve teken zijn het hele jaar door een bedreiging voor honden, die als ze gestoken worden ernstige en soms fatale ziekten kunnen krijgen.
Dat blijkt uit een groot onderzoek van het Utrecht Centrum voor Tekengebonden Ziekten, onderdeel van de Faculteit Diergeneeskunde.

Tussen juli 2005 en oktober 2006 kreeg het centrum van bijna 250 dierenartsen uit heel Nederland ruim 4000 teken binnen, die gevonden waren bij ruim 1700 honden. De onderzoekers troffen naast de bekende Lxodes-teken ook Rhipicephalus-teken aan, die tot nu toe alleen in het buitenland voorkwamen. De teken werden gevonden bij honden die nog nooit in het buitenland waren geweest.

De teek komt al op grote schaal voor in natuurgebieden in Brabant, Zeeland en Noord-Holland. Hondenbezitters hebben het hele jaar last van de agressieve teken, zegt Frans Jongejan, leider van het onderzoek.

Bron: Gelderlander, 20 juli 2007


Teek kan ook hond ziekte van Lyme bezorgen
door Claudia Sondervan

GOES - Zeeuwse huisartsen merken geen grote ongerustheid over teken die de ziekmaker Borrelia dragen. Dierenartsen echter des te meer. Terecht, vindt de Sluise dierenarts Liesbeth van Bruinessen.

"Honden kunnen, net als mensen, de ziekte van Lyme krijgen. Bij katten is nog geen gevoeligheid voor Lyme gebleken." Het Dierenartsencentrum West in WestZeeuws-Vlaanderen krijgt dagelijks vragen over tekenbeten, meldt Van Bruinessen. Bij een ontstoken beet krijgen honden antibiotica. "Lyme is bij honden lastig te herkennen. Ze worden sloom, krijgen koorts, zijn soms kreupel. Onbehandeld kan er blijvende schade zijn." Dagelijkse controle op teken en vlooiendruppels of -halsband, adviseert zij. Bij de huisartsenposten in Terneuzen en Oostburg is Lyme geen gespreksonderwerp, melden woordvoerders. "Dat hebben we hier niet," zegt die van De Honte. Ook de Schouwenaren maken zich niet druk, zegt assistente Nelleke Beijer van huisartspraktijk Haamstede. De praktijk zond gisteren twee bloedproeven weg voor Lyme-onderzoek, maar dat is geen wekelijkse kost. "De mensen hier zijn eraan gewend. We krijgen wel veel Duitsers en Randstedelingen in de praktijk om teken te verwijderen. Die kennen dat niet en vinden het eng." GGD Zeeland roept sinds deze week iedereen op om zich na een verblijf buiten na te kijken op teken, vooral kinderen. Met name onvolwassen teken zijn verspreiders van Borrelia: de speldeknop-kleine beestjes blijven onopgemerkt. Lyme uit zich met een kenmerkende rode ring, griepachtige klachten en spierslapte.

Duitsers en Randstedelingen komen naar de huisartsenpraktijk om teken te laten verwijderen. De plaatselijke bevolking is aan het fenomeen gewend.

Bron: PZC, 24 april 2007

Kwart van alle teken besmet met Lymeveroorzaker

DEN HAAG  - Bijna een op de vier teken in Nederland is geïnfecteerd met de bacterie Borrelia, die bij mensen de gevaarlijke ziekte van Lyme veroorzaakt. Door het steeds warmer wordende klimaat is het insect tegenwoordig het hele jaar actief.

Dat is de uitkomst van een groot onderzoek van de Wageningen Universiteit.Onderzoekers en vrijwilligers verzamelden tussen juli en december 2006 op negenrisicolocaties in totaal 624 teken. Die werden onderzocht op de aanwezigheidvan Borrelia.

In Nederland zijn teken veel vaker geïnfecteerd dan elders in Europa, ontdektende onderzoekers.Grote concentraties besmette teken werden aangetroffen bij Goedereede(Zuid-Holland), Gieten (Drenthe), Twiske (bij Amsterdam), Baarlo en Ede. BijGoedereede was bijna de helft van alle teken besmet.

Op sommige plekken telden devrijwilligers op elke vierkante meter vier teken. Opvallend veel mensen lopen een tekenbeet op in de eigen tuin, meestal tijdenshet tuinieren (25 procent van de meldingen). Dit gebeurt vooral in bosrijkegemeenten. Maar de meeste mensen lopen nog steeds een tekenbeet op in het bos(ruim 40 procent). Vooral de leeftijdsgroep 45 tot 65 jaar wordt vaak getroffen, maar dat komtvolgens de onderzoekers omdat die groep verhoudingsgewijs veel buiten is.

Ook kinderen tussen nul en zes jaar worden vaak gebeten.De ziekte van Lyme (officieel Lyme-borreliose geheten) is een infectieziekte dieeen ernstig verloop kan hebben. De patiënt kan klachten krijgen aan hart,zenuwstelsel, gewrichten en ogen. Nader onderzoek moet uitwijzen of er eenverband is tussen het voorkomen van teken en de aanwezigheid van bepaaldeplanten of bomen. Mensen die een tekenbeet hebben opgelopen, kunnen daar op dewebsite van De Natuurkalender melding van maken. De Wageningen Universiteitgebruikt die gegevens voor onderzoek.

Bron: De Stentor, 20 april 2007

 


Dodelijke teek rukt op in Nederland
De gevaarlijke dermacentor teek is bezig aan een opmars in Nederland. Het beestje heeft de bijnaam 'hondenkillerteek' omdat het de voor honden dodelijke ziekte babesiose overbrengt, maar ook mensen zijn niet veilig voor de dermacentor.

Dat is de conclusie van een onderzoek door een team van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht waar De Telegraaf over schrijft. Onderzoeksleider en hoogleraar tropische diergeneeskunde Dr. Frans Jongejan stelde al eerder vast dat de van oorsprong Zuid-Europese teek zich in Nederland had gevestigd. Nu blijkt het insekt zich over het hele land te hebben verspreid.

De Hondenkillerteek dermacentor reticulatus Bloedparasiet
Jongejan begon zijn onderzoek nadat er in Den Haag en Arnhem vier honden waren bezweken aan de gevolgen van een beet door de teek, voluit dermacentor reticulatus geheten. Tientallen honden werden bovendien ernstig ziek. De bloedparasiet die de teek verspreidt veroorzaakt bloedarmoede en nierfalen bij besmette dieren. Als de dierenarts er niet op tijd bij is sterven ze.

Jongejan vroeg alle Nederlandse dierenartsen om verwijderde teken naar hem op te sturen. Meer dan vierduizend kreeg hij er binnen, met naast de gangbare Nederlandse teken en de dermacentor ook een aantal exotische soorten uit tropische landen.

Hersenvliesontsteking
Ze werden allemaal onderzocht op de aanwezigheid van schadelijke bacteriën. Daarbij trof het onderzoeksteam in de dermacentor teek bacteriën van de Rickettsia familie aan, waarvan sommige leden voor mensen gevaarlijke aandoeningen veroorzaken, zoals de mediterranean spotted fever, een ziekte die soms tot hersenvliesontsteking leidt.

Of de bacteriesoort in de dermacentor teek ook gevaarlijk is, kan Jongejan niet met zekerheid zeggen. Maar volgens de hoogleraar duurde het bij een andere tekenziekte - de ziekte van Lyme, overgebracht door de gewone teek - ook een jaar of zeven voordat de link tussen bacterie en tekenbeet werd gelegd.

Bron: Elsevier, juni 2006



Dodelijke teek verspreidt zich over het land
UTRECHT - De dermacentor teek, die de voor honden dodelijke ziekte babesiose overbrengt, blijkt zich permanent en wijdverbreid in ons land te hebben gevestigd. Bovendien draagt de ’hondenkillerteek’ ook voor mensen een schadelijke bacterie bij zich.

Dit zijn de eerste conclusies van een onderzoek van een team van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht onder leiding van prof.dr. F. Jongejan, hoogleraar tropische dierziekten. Jongejan is het onderzoek, met financiële steun van de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde, begonnen nadat maar liefst vier honden in Den Haag en Arnhem dood gingen nadat ze door de dermacentor teek waren gebeten. Ook werden enkele tientallen honden door heel het land ernstig ziek. Zij konden op het nippertje van een tragische dood worden gered omdat er adequaat werd ingegrepen.

„De dierenartsen zijn door ons op de hoogte van de aanwezigheid van deze van oorsprong tropische teek in ons land. Daarom kunnen zieke honden nu bij de eerste verschijnselen worden behandeld en hoeft het voor honden of vee niet altijd dodelijk te zijn”, legt Jongejan uit.

Honden die van de teek babesiose hebben gekregen worden lusteloos, kunnen bloed plassen en krijgen hoge koorts. De hoogleraar heeft bij alle dierenartsen in ons lang het verzoek neergelegd om verwijderde teken naar hem op te sturen.

„We hebben er inmiddels vierduizend binnen uit heel het land. Daar zitten uiteraard de gewone ixodes ricinusteken bij die al in Nederland voorkwam. Maar naast de dermacentor vinden we nog meer tropische soorten. Deze onderzoeken we allemaal op de aanwezigheid van parasieten en bacteriën om te kijken in hoeverre ze schadelijk zijn voor mens en dier.”

Bron: Telegraaf, juni 2006


Gevaarlijk teek op Venlose hei
HORST - Hondenbezitters kunnen de Venlose hei beter mijden. Daar komt een gevaarlijke teek voor die dodelijk kan zijn voor honden. Dat maakte Dierenartsenpraktijk Horst dinsdag bekend.

De kliniek behandelde een hond met de ziekte Babesia. Die ziekte kwam tot voor kort alleen in landen rond de Middellandse Zee voor. De behandelde hond is echter nooit in het buitenland geweest en had de teek die voor de besmetting zorgde op de Venlose hei opgelopen, zei dierenarts Jac Jenniskens van de dierenkliniek in Horst dinsdag.

De Medische faculteit in Utrecht bevestigde dat het om de gevreesde Babesiabesmetting gaat. In april vorig jaar is de ziekte ook bij twee honden in Den Haag ontdekt en in 2004 bij enkele honden in de buurt van Arnhem, aldus de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde. De ziekte wordt veroorzaakt door de uitheemse Dermacentor Reticulatus teek. Verschijnselen die op Babesia wijzen zijn apathie, gebrek aan eetlust, hoge koorts, versnelde hartslag en ademhaling.

Bron: Telegraaf, 23 mei 2006


Dermacentor teken permanent gevestigd in Nederland
In november 2005 is door een team onder leiding van Professor Jongejan op de grens van West Brabant en Zeeland een groot aantal Dermacentor reticulatus teken ontdekt. De teken zitten zowel op de vegetatie als op rundvee, pony’s en paarden die gehouden worden in verschillende natuurgebieden.

Sinds mei 2005 is de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, gesubsidieerd door de Groep Geneeskunde Gezelschapdieren van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, de Nederlandse tekenpopulatie in kaart aan het brengen. Aanleiding voor het project zijn 23 gevallen van autochtone babesiose, waarvan 4 fataal, bij honden in Den Haag en Arnhem in 2004. Deze gevallen waren geassocieerd met de vector-teek Dermacentor reticulatus.

Dierenartsenpraktijken door het hele land hebben tot op heden al meer dan 2000 teken van honden verwijderd en opgestuurd voor determinatie. Naast vooral Ixodes ricinus blijkt ook Ixodes hexagonus, Ixodes canisuga en Rhipicephalus sanguineus voor te komen. Begin november werd een aantal Dermacentor teken gevonden op honden die kort daarvoor in Zeeland waren geweest.

Met de hulp van dierenarts Jansen van dierenkliniek Steenbergen zijn in een verwilderd weiland in Sint Philipsland en in verschillende natuurgebieden in het westen van Brabant honderden volwassen Dermacentor reticulatus teken verzameld.

Hiermee is bewezen dat de teek zich permanent in Nederland heeft gevestigd en rijst de vraag of de teek ook elders in het land aanwezig is.

Naast Babesia canis is Dermacentor reticulatus vector van verschillende infectieziekten bij mens en dier. Zo dient rekening te worden gehouden met een potentiële vectorrol voor autochtone piroplasmose bij het paard omdat zowel Babesia caballi als Theileria equi kunnen worden overgedragen door Dermacentor teken. De dieren waarop de teken zijn gevonden hebben, voor zover bekend, geen klinische verschijnselen vertoond. Elders in Europa zijn Dermacentor teken bovendien vectoren van verschillende zoönosen.

Momenteel wordt door middel van moleculaire technieken onderzocht met welke pathogenen de Nederlandse Dermacentor populatie is besmet, zodat er een doelgericht advies kan worden uitgebracht.

Bron: knmvd, 22 december 2005


Wat zijn teken?
Teken zijn parasieten en zien er uit als een soort bruin zwarte spinnetjes. Ze zijn tussen de 1 en de 3mm groot. Teken leven van bloed van gewervelde dieren. Een teek bijt zich vast in de huid en laat zich na een bloedmaaltijd weer vallen. Dit kan uren tot zelfs weken duren. Tekenbeten zijn meestal niet pijnlijk.

Teken kunnen ziektes overbrengen.:
Ziekte van Lyme
Babesiose
Ehrlichia (Ehrlichiose)
 


 

  Home Forum Cats4life Parasieten bestrijding Allergie    
 

© 2003-2011  Dogs4life.nl , Niets van deze site mag zonder toestemming van de webmaster gekopieerd worden.